Fråga BVC

Tillsammans med en BVC-sköterska på Hedda har vi besvarat de vanligaste frågorna om blöjtutslag, vätskebehov, bad och rengöring.

Hedda är en svensk vårdkoncern med fokus på öppenvård som erbjuder både fysisk och digital vård. Hedda tror på hållbart föräldraskap och vill ge dig rätt förutsättningar för det. Med ett individanpassat omhändertagande skapar Heddas lyhörda barnmorskor och specialistsjuksköterskor trygghet genom graviditeten och barnets småbarnsår. Hedda bedriver mödravård, ultraljudsmottagning och barnavårdscentral i Stockholm. Läs mer på heddacare.se.

Skrolla ner för att ta del av våra frågor och svar!

Vanliga frågor om blöjutslag

Ett blöjutslag börjar oftast som en rodnad på huden, särskilt där huden kommer i kontakt med fukt såsom kiss eller bajs. Det kan se ut som en rodnad eller utslag och huden kan bli varm, öm och känslig. Ibland kan det även uppstå små sår eller blåsor om huden blivit riktigt irriterad.  

För att vårda ditt barns blöjutslag rekommenderar vi att lufta utslagen, tvätta bara med vatten, klapptorka huden och använd en skyddande salva. Vid blöjutslag kan det vara bra att byta blöja ofta.

På vissa blöjor, till exempel Minstingens tejpblöjor i storlekarna 2-5, finns en synlig våtindikator som ändrar färg från gul till blå när barnet kissat. Annars är det bra att välja blöjor med flexibel resår för att enkelt titta i blöjan om barnet kissat.  

För att undvika blöjutslag kan du välja en allergitestad blöja som är både parfym- och lotionfri och som har en flexibel passform.

Vanliga frågor om bad och tvätt

Bada ditt barn en eller några gånger i veckan. Du kan såklart bada ditt barn oftare om barnet tycker om att bada.  

När du tvättar din bebis ska du alltid börja med att tvätta uppifrån och ner. Börja alltid vid huvudet och jobba neråt.

Badvattnet för ett nyfött barn ska vara ljummet, ca 37 grader. Känn efter med armbågen eller använd en termometer.  

Smörj barnet med en snäll, parfymfri och mjukgörande kräm. Du kan även tillsätta lite babyolja i badvattnet. Det kan hjälpa till att bevara hudens fukt och förhindra att den torkar ut. Välj gärna skonsam babyvård som är parfymfri, godkänd av Asthma Allergy Nordic och Svanenmärkt. Hjälper inte detta ska du kontakta din BVC-sjuksköterska för vidare råd.

Till de allra minsta räcker det med en snäll babyolja i badet. Till barn som är över sex månader kan du använda snäll, parfymfri tvål och parfymfritt schampo.

Badolja återfuktar och skyddar bebisens hud och används ofta direkt i badvattnet, vilket är perfekt för torr eller känslig hud. Badtvål rengör mer effektivt, men kan torka ut huden något och används därför med fördel bara vid behov.  

Vanliga frågor om vätska och uttorkning

Det finns olika indikationer som du kan hålla kolla på för att veta om ditt barn är uttorkad. Till exempel att ditt barn kissar mindre, är slö, har torra läppar och är torr om munnen. Kisset kan även få en mörkare färg och lukta starkt.  

Vid varmt väder är det särskilt viktigt att säkerställa att barn får i sig tillräckligt med vätska. För spädbarn som ammas rekommenderas att amma oftare, utifrån barnets behov.
För äldre barn kan vatten erbjudas regelbundet under dagen. Det är även bra att komplettera med vätskerik mat, såsom exempelvis frukt. Ett tips är att frysa fruktklämmisar som ett svalkande alternativ. För större barn kan detta serveras i glassformar med pinne, medan yngre barn kan erbjudas samma innehåll i en smaknapp – vilket minskar risken för att sätta i halsen. Välj alltid format utifrån barnets ålder för att undvika att barnet sätter i halsen och säkerställ trygg och säker vätsketillförsel.

Nyfödda barn behöver äta ca 6-8 gånger per dygn för att få i sig den vätska och näring de behöver. Större barn som äter behöver dricka vatten mellan måltiderna. Tänk på att det även finns vatten i maten barnet äter som också täcker en del av deras dygnsbehov av vätska.  

Ja, för barn som inte äter fast födda är amning och ersättning tillräckligt för att få i sig vätska.  

Försök att ge vätska i mindre mängder men ofta. Om barnet vägrar kan du också ge saker som innehåller en del vatten, till exempel fruktklämmisar

Alla barn bör helst kissa minst fem gånger per dag. Större barn kissar ungefär var tredje till fjärde timme, och spädbarn kissar ungefär en gång i timmen.  

Du kan ge vätskeersättning om ditt barn är sjuk och har hög feber eller är magsjuk. Då förlorar barn mycket vätska.