Så introducerar du mat till ditt barn

När ditt barn är runt 4-5 månader brukar intresset för mat växa fram. Runt den här tiden (innan 6 månader) är bröstmjölk fortfarande den bästa maten för att barnet ska få energi, näring och gå upp i vikt. Detta är en perfekt tid för att introducera nya smaker, gärna neutrala, beska och syrliga.

Smaksensationer från 4-5 månader

Introducera maten till ditt barn genom smaksensationer, med andra ord små smakprover lika stora som ett kryddmått. Låt barnet smaka på mat av mjuk och lös konsistens från ditt finger. Det kan vara mat från en barnmatspuré, barngröt eller från din egen tallrik. Smaksensationer är nämligen en smidig ingång till smakportioner där barnet sen ska utveckla sin munmotorik. Smaksensationerna kan ges dagligen eller lite då och då beroende på vad ditt barn vill.

Smakportioner från 6 månader

När ditt barn är cirka sex månader behöver det få i sig mer näring och energi i form av vanlig mat. Har du redan introducerat maten genom smaksensationer kan du nu gå över till lite större smakportioner som du ger i anslutning till bröstmjölk eller ersättning. Med smakportioner ska barnet lära sig alltifrån nya smaker, konsistenser och munmotorik. Börja långsamt med små mängder, till exempel med några teskedar om dagen för att successivt öka mängden.

Våra barnmatspuréer är gjorda på 100% ekologiska ingredienser med naturligt näringsinnehåll och passar för barn över sex månader. Barnmaten finns i tre klassiska och goda smaker: spaghetti bolognese, vegetarisk lasagne och lins- och grönsaksgryta.

Vad kan barnet äta?

Det finns inga generella rekommendationer för vad barnet ska börja med att äta så länge maten har en mjuk konsistens som är enkel att svälja. Det allra bästa är kokt mat som barnet inte kan sätta i halsen. Det kan till exempel vara potatis, ris, grönsaker, rotfrukter, kyckling, ägg och gröt men även färsk frukt. Tänk på att maten inte ska vara för varm när du matar barnet med sked. Maten ska helst vara kroppstempererad. Läs mer på Livsmedelsverket.

Testa gärna vårt smarriga recept på ekologisk lins- och grönsaksgryta som passar för hela familjen.

Tips! Passa på att träna upp ditt barns smakregister så tidigt som möjligt. När barnet är ca 10-12 månader blir det nämligen svårare att introducera nya smaker. En grimas betyder inte att smaken är äcklig, så glöm en smak i taget.

Lär barnet att äta själv

Låt barnet äta själv och lära sig tugga även om det blir kladdigt och hamnar utanför munnen. Att både få känna och smaka på maten gör matstunden till en rolig upplevelse.

Ge barnet plockvänlig mat som är mjuk. Antingen i små bitar som kan mosas med tungan eller stora bitar som går att tugga på. När barnet får plocka i sig själv gynnas tung- och käkrörelser som sakta men säkert utvecklas till små tuggor.

Att lära sig äta tar tid

Vissa barn accepterar nya smaker snabbare än andra. Att vänja barnet vid att äta vanlig mat är därför en process som får ta tid. Då bröstmjölk och ersättning är så pass näringsrikt behöver du inte känna någon stress om barnet är långsam med att vänja sig vid maten. Kom ihåg att en stor portion tålamod kommer att ta dig långt. Lycka till!